top of page

Selvutvikling med kritiker`n på skulderenJeg tenker på dette; at de fleste teknikker og verktøy kan brukes på en vennlig og omsorgsfull måte ovenfor oss selv eller de kan på motsatt side brukes på en streng og til og med destruktiv måte.


Jeg tenker på det fordi jeg i deler av min egen selvutviklingsprosess har bommet ganske stygt i forhold til å ivareta meg selv. Jeg har gjort de fleste feil som kan tenkes i møte med utfordrende tanker og følelser. Jeg har analysert meg ihjel, jeg har druknet i følelser og ikke sett skogen for bare trær. Jeg har meditert av plikt og gjort yogaøvelser kroppen overhodet ikke var klar for. Hvorfor? Fordi jeg trodde jeg skulle komme videre, bare jeg hadde gravd lenge nok, gjort nok anstrengelser og fått kontroll på meg selv gjennom å gjøre de «riktige» tingene.


Nå, i etterkant ser jeg at det kanskje var et indre driv som styrte alt jeg foretok meg. Følelsen av å ikke være god nok, av at jeg måtte endre meg.


Er ikke det et paradoks? At det er den indre kritiker´n som styrer den såkalte selvutviklingsprosessen?


Problemet er bare at det skjer svært lite utvikling med kritiker´n hengende på skulderen, som er opptatt av om vi gjør rett eller galt.


Den delen av oss vi virkelig trenger, er fraværende. Den som er oppmerksomt rommende og aksepterende. Den delen av oss som er til stede her og nå, fleksibel i møte med våre behov som varierer fra øyeblikk til øyeblikk.

Meditasjon og yoga kan være fine verktøy for å ivareta meg selv, følelser kan gi meg viktig informasjon og tanker kan hjelpe meg videre, men bare når jeg er i kontakt med meg selv og velger fra det stedet, fremfor er sted i meg som er styrt av indre kritikk.


Somatic Experiencing har hjulpet meg å komme i kontakt med denne delen av meg selv, og å oppdage at kroppen er en ressurs til å kunne romme følelser og tanker som kommer og går. Samtidig respekterer denne tilnærmingen våre instinktive måter å beskytte oss på og den hjelper oss varsomt å løsne opp, i takt med oss selv. Jeg vil kalle metoden selvomsorg i praksis. Den hjelper oss å regulere oss inn til i livet igjen.


Derfor har jeg spilt inn denne podcastepisoden for at dere kan få kjennskap til Somatic Experiencing.


Øvelsen kan oppleves litt forskjellig, og noen kan trenge mer eller mindre tid i de forskjellige delene. Ta isåfall pauser underveis. Hør podcastepisoden her:eller her:


Podcastepisode 47 (Spotify): Somatic Experiencing


Tekst og illustrasjon: Eline Lie Hæreid, E L L A fotokunstComments


Recent Posts
Search By Tags
bottom of page